IT consulting

Het doel van IT consulting is om klanten optimaal te adviseren bij het gebruik van IT zodat bedrijfsdoelen kunnen worden gehaald. Net als bij business consulting, omvat IT consuling zowel advies- als implementatie diensten. Een belangrijk aspect bij IT consulting is dat geboden oplossingen niet te herhalen zijn. Onderhoud van IT infrastructuur behoort dus niet tot de diensten van IT Consulting. In de praktijk is er een aanzienlijk grijs gebied tussen de twee doordat IT consultancy bedrijven als Accenture en Capgemini beide diensten aanbieden.

Een overzicht van een aantal van de grotere disciplines binnen IT consulting.

IT strategie
IT is zo belangrijk geworden dat praktisch iedere organisatie een aparte strategie opstelt voor IT. Aangezien IT een secundair proces is, is het essentieel dat IT de primaire processen optimaal tot dienst is. Daarom moet een IT strategie in lijn zijn met de business strategie. IT consultants adviseren dan ook vaak bedrijven als het gaat om de IT lijn uit te stippelen en het managen van het IT project portfolio.

Systeem integratie
Systeem integratie wordt gedefinieerd als “het samenvoegen van subsystemen tot één systeem, en ervoor zorgen dat alle subsystemen daadwerkelijk werken als één systeem”. Voor een IT infrastructuur is het belangrijk om iedere twee tot drie jaar een systeem integratie te doen voor een effectief onderhoud van IT. Systeem integratie wordt vaak gedaan na een fusie of overname, een IT vervanging cyclus, of het maakt deel uit van de normale activiteiten van ieder IT project.

IT outsourcing
IT outsourcing staat voor het uitbesteden van (delen van) de IT bedrijfsprocessen. Als het wordt uitbesteed aan een bedrijf in een ander land, wordt het vaak ook IT offshore outsourcing genoemd. De voornaamste redenen voor IT outsourcing zijn toenemende beheercomplexiteit en verlaging van de kosten. Zulke transformaties zijn grote projecten and behoeven specifieke expertise, waardoor vaak IT consultants worden ingehuurd.

Applicatie Ontwikkeling
Applicatie ontwikkeling heeft betrekking tot IT systemen die voor een klant worden gebouwd. Aangezien iedere klant altijd op de één of andere manier verschilt met een andere klant, zullen IT specialisten standaard oplossingen moeten modificeren of nieuw op maat gesneden IT systeem moeten creëren.

Enterprise Resource Planning Implementaties
Een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is, simpel gezegd, een systeem dat alle facetten van een bedrijf integreert waaronder: Planning, Productie, Verkoop, Marketing, Financiën, en Human Resources. De meest bekende ERP systemen zijn SAP en Oracle. Het implementeren van ERP systemen wordt bijna altijd gedaan door IT consultants omdat het specialistische kennis en een grote hoeveelheid resources vereist.

 

 

 

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading in /mnt/web321/a2/10/51619810/htdocs/includes/content.php on line 353