Welk adviesbureau past bij mij?

Je hebt dus besloten dat consultancy wel wat voor je is en ook ben je er voor een groot gedeelte achter welk werkgebied je interesseert. Een goede start, maar de volgende vraag blijft: “Bij welk adviesbureau moet ik nu solliciteren?” Een weloverwogen antwoord op deze vraag zul je naar onze mening pas kunnen geven als je een aantal factoren in beschouwing neemt.

Service offerings
Je hebt wellicht eerder de keuze gemaakt om binnen management consultancy te gaan werken. Dan moet je natuurlijk ook een idee hebben binnen welk discipline je actief wilt zijn. Wil je bijvoorbeeld werken binnen verandermanagement, operations management of juist supply chain management? En in het geval van strategy consultancy, kies je dan voor corporate strategy, due diligence of juist voor pricing? Zorg er voor dat je van te voren weet welk adviesbureau zich waarop richt.

Industry focus
Het is van belang een keuze te maken binnen welke industrie je actief wilt zijn. Werk jij bijvoorbeeld liever in de publieke- of in de private sector? Ben jij meer iemand voor de financiele sector of ben je geknipt om met fast moving consumer goods om te gaan? Wederom kent ieder consultancybedrijf haar eigen focus. Aan jou de taak te beslissen in welke industrie je wil werken.

Klanten
De klantenportfolio van een consultancy bedrijf is ook een belangrijke factor. Wil jij namelijk alleen voor grote multinationals werken, dan zullen sommige consultancy bedrijven al niet meer voor je in aanmerking komen. Wil jij bijvoorbeeld per se voor klanten werken in een specifieke industrie, dan zul je moeten weten welke consultancy bedrijven diensten aanbieden aan zulke klanten.

Persoonlijke ontwikkeling
Als je eenmaal ergens werkt wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk ontwikkelen. Daarom is het van belang te weten bij welk adviesbureau jouw persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staat. Op wat voor manier wil jij bijvoorbeeld groeien? Wil jij bijvoorbeeld meerdere kleinere stappen? Of juist een aantal grote stappen? Hecht je veel waarde aan bepaalde trainingsfaciliteiten of maakt dat jou allemaal niet uit en wil je gewoon lekker je werk kunnen doen?

Bedrijfscultuur
Voor veel mensen is het belangrijk wat de bedrijfscultuur is. Niet onlogisch, want iedereen wil zich goed voelen binnen een bedrijf, met fijne collega’s werken en normen en waarden aantreffen die bij jou passen. Wil jij bijvoorbeeld een bedrijf met een sterke hiërarchie of toch liever een platte hiërarchie? Een formele sfeer of juist een informele sfeer? Zoek je een bedrijf met een 9 tot 5 mentaliteit, of wil je juist een atmosfeer die competetief is en waar er keihard gewerkt wordt? Stel jezelf dit soort vragen, wanneer je de verschillende adviesbureaus doorneemt.

Reputatie en imago
Een interessante factor is het imago van een adviesbureau. Sommige mensen letten er niet op, voor anderen is het juist heel belangrijk. Vind je het bijvoorbeeld erg voor een bedrijf te werken dat onlangs verwikkeld was in een financieel schandaal? Misschien wil je alleen werken voor een bedrijf dat bekend staat als een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt of een consultancykantoor met een uitstekende imago.

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden, ook geen onbelangrijke factor. We hebben allemaal ons eigen idee over wat we waard zijn en hoeveel we willen verdienen. Maar niet alleen salaris, ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er in alle soorten en maten. Denk aan bonusregelingen, pensioenvoorzieningen, auto, laptop, telefoon van de zaak, kinderopvang, enz. Wil je bijv. meer verdienen of liever een duurdere leaseauto? Wil je meer salaris of juist meer vakantiedagen? Elk bedrijf heeft zijn eigen beleid op dit gebied.


Een adviesbureau vinden wat het beste bij je past is natuurlijk geen eenvoudige taak. Wij raden je aan om bovengenoemde factoren in ieder geval in je achterhoofd te houden wanneer je de bedrijfsprofielen verkent van verschillende consultancy bedrijven.


 

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading in /mnt/web321/a2/10/51619810/htdocs/includes/content.php on line 353