Ernst & Young wordt een organisatie

Date: 21-04-2008
Source: ANP

De accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young voegt haar wereldwijde activiteiten samen tot één organisatie. Het gaat in totaal om 87 kantoren.
 
"Hierdoor worden mensen binnen onze organisatie mobieler", zo schetste voorzitter van Ernst & Young Nederland, Jan Nooitgedagt, maandag een van de voordelen.

De integratie omvat alle vestigingen in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika. De kantoren in deze regio's, die samen 3300 vennoten tellen, worden samengebracht onder één raad van bestuur. De Zuid-Afrikaan Mark Otty, momenteel de topman van Ernst & Young in het Verenigd Koninkrijk, wordt de hoogste bestuurder.

Ernst & Young Omzet

De nieuwe organisatie heeft een omzet van meer dan 11,2 miljard dollar (€7,1 miljard) en ruim 60,000 medewerkers.

Eind mei zullen de vennoten uit al deze landen stemmen over de integratie. Vanaf 1 juli dit jaar moet de samenvoeging een feit zijn.

De reorganisatie heeft nog bijkomende gevolgen voor Ernst & Young in Nederland. De Nederlandse organisatie zal samengaan met België. Jan Nooitgedagt zal leiding geven aan deze geïntegreerde organisatie.

Fusie Nederland en België is Logisch

Volgens Nooitgedagt is de fusie tussen België en Nederland "logisch". "Zowel de Belgische als de Nederlandse economie is zeer open. Deze intregratie biedt volop marktkansen", aldus de bestuurder. De nieuwe organisatie omvat bijna zesduizend medewerkers met een omzet van €848 miljoen.

De wereldwijde intregratie zorgt er volgens Nooitgedagt voor dat medewerkers meer over de grens gaan werken. "De interne verrekening van de kosten en baten wordt gemakkelijker", aldus de topman. Verder verwacht de voorzitter dat schaalvoordelen leiden tot kostenbesparingen, al wil hij niet zeggen hoeveel.

Stijgende Globalisering

Volgens Jim Turley, de voorzitter van Ernst & Young wereldwijd, weerspiegelt de ingreep "de stijgende globalisering van onze grenzeloze bedrijfsomgeving". "Dit biedt grotere mogelijkheden voor onze mensen", aldus de voorzitter.

Ernst & Young is een van de zogeheten 'Big Four', de vier grootste accountantsorganisaties ter wereld. [de overige drie zijn Deloitte, KPMG en PricewaterhouseCoopers). Vorig jaar mislukte een grote fusie bij branchegenoot KPMG (zie nieuwsbericht), die de Europese activiteiten wilde samenvoegen. Het bestuur kreeg niet de vereiste twee derde meerderheid van de partners achter zich voor de plannen.

In elk afzonderlijk land zullen de partners van Ernst & Young akkoord moeten gaan met de plannen. Dat een partner de fusie zal afstemmen, noemt Nooitgedagt "ondenkbaar". "Ik ga ervan uit dat iedereen beseft hoeveel voordelen dit biedt."